Türkiye’de imalat sektörü, en kötü dönemi geçirdi

Türkiye imalat PMI, Haziran’da 48,1’e gerileyerek Mayıs 2020 sonrası en düşük seviyeyi gördü.

Mart ayında 50,0 büyüme eşiği altına inerek daralma bölgesine geçen imalat PMI, Haziran’da son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) verilerine göre takip edilen 10 sektörün dokuzunda yeni siparişler gerilerken üretim de sektörlerin büyük bir bölümünde yavaşladı. Enflasyonist baskılar ise yüksek seyrini korudu.

Firmaların karşılaştığı birçok zorluğa rağmen takip edilen sektörlerin çoğunluğunda istihdam artışı devam etti.

Fiyat artışlarının ve zorlu ekonomik koşulların ikinci çeyrek sonunda talep ortamının zayıflamasında etkili olduğunun belirtildiği raporda hem üretim hem de yeni siparişlerdeki yavaşlamanın Mayıs ayına göre daha belirginleştiği belirtildi.

İstihdam, son anket verilerinde olumlu gelişme kaydedilen alanlardan biri olmayı sürdürdü ve firmalar personel sayılarını artırmaya devam etti.

Ancak istihdamdaki artış, 25 aydır devam eden yükseliş döneminin ikinci en düşük hızında kaydedildi.

Firmalar, yeni sipariş alımlarındaki yavaşlamaya paralel olarak satın alma faaliyetlerini azaltma eğilimini sürdürdü.

Haziran’da enflasyonist baskılar güçlü seyretti. Hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatlarında artış hızları seri ortalamalarının üzerinde kaldı.

Anket katılımcılarına göre, girdi fiyatlarındaki yükselişte ham madde ve enerji maliyetlerindeki artışın yanı sıra döviz kurlarındaki olumsuz seyir etkili oldu.

Böylece firmalar satış fiyatlarını keskin bir şekilde artırdı. Öte yandan, bu artış geçen yılın Eylül ayından beri en ılımlı düzeyde gerçekleşti.

Ham madde yetersizlikleri, tedarikçilerin teslimat sürelerinin uzamaya devam etmesinde rol oynadı.

Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar mayıs ayına göre artmasına rağmen, en kötü gecikmelerin yaşandığı geçmiş dönemlerle kıyaslandığında çok daha hafif seyretti.

Yoruma kapalı.